"MUSTAFA" VEYA "MUSTAFA EFENDİ"

"MUSTAFA" VEYA "MUSTAFA EFENDİ"
Rumeli kıtasının incisi denilmeye layık olan Selanik şehrini tanıyanlar, Mithat Paşa caddesi adıyla anılan ve hemen başlangıcında geniş bir avluyu ihtiva eden Islahhane, diğer adıyla Sanayi Mektebini hatırlarlar. Bu mektebi ve geniş bahçesini bir taraftan Mithat Paşa caddesinin devamı; diğer taraftan bu caddeye amut (dik) olan ve Salih Çavuşun kahveleri denilen mahalden başlayarak Ahmet Subaşı mahallesine giden ikinci sının bir yol tahdit eder (sınırlar).
Bu geniş yolun Ustünde ve mektebin tam karşısında "pembe ev'' denilen iki buçuk katlı binanın birinci kat pencerelerine bir göz atılırsa, elindeki kitap veya mecmuanın yapraklarını karıştıran ve arada bir sokaktan geçen tanıdıklarına gülerek selam veren sırma saçlı, iri mavi gözlü, derin bakışlı, beyzi pembe yüzlü bir çocuk göze çarpar.
Mahalle çocukları arasında teklifsizce "Mustafa" ve komşularca "Mustafa Efendi" denilen bu çocuk, daha pek küçük iken Gümrükte, memur olan ve sonralan kereste ticareti ile meşgul bulunan babası Ali Rıza Efendiyi kaybetmiş ve kadınlar arasında otoritesiyle tanınmış ve ekser kadınların akıl danıştığı annesi Zübeyde Hanımın terbiyesi altında büyümeye yol almış idi.
Asaf İLBAY
2- "Atatürk'ün Hususi Hayatı", Tan Gazetesi Yıl:!, Sayı: 173, 9  Haziran 1949, s.2

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MADAM CORİNNE'E MEKTUBU

ATATÜRK'ÜN AMERİKALI KADIN GAZETECİ GLADİS BAKER'E VERDİĞİ MÜLÂKAT

Atatürk’ün Samsun’daki Evi